Hvordan lykkes med turbålet
Det er nødvendigvis ikke så enkelt å tenne et bål på tur, spesielt hvis du skal sanke ved i området du befinner deg i. For at du skal få fyr, må du tilføre en viss mengde energi for at veden skal ta fyr. Dette omtaler jeg videre som opptenningsfasen, og her bør du følge et størrelseshierarki. Det betyr i praksis at du begynner med så små kvister som mulig.
Små kvister og bark har et større overflateareal i forhold til volum, noe som gjør at mer av materialet er tilgjengelig for oksygen og fremmer forbrenningen.
Kvister tørker ofte raskere og har som regel lavere fuktighetsinnhold enn større vedkubber.
I mange tilfeller kan luften sirkulere bedre rundt små kvister, noe som gir bedre tilgang på oksygen og dermed forbedrer forbrenningsprosessen.
I videoen under skal vi ta en nærmere titt på hva du bør se etter når du skal fyre et kaffebål i skogen.
Opptenningsfasen & vedlikeholdsfasen
Opptenningsfasen er den mest kritiske fasen av bålbrenningsprosessen. Lykkes du med opptenningen, vil du etter all sannsynlighet ha et bål som brenner godt. Grunnen til at oppstartsfasen er så kritisk, er at energifrigjøringen er lav, samtidig som væsken i trevirket må fordampe.
Vedlikeholdsfasen er som regel enklere. Når du først har fått fyr, vil bålet avgi mye energi som bidrar til å tørke veden du legger på raskere og mer effektivt. Du vil sannsynligvis merke at bålet kjennes kaldere ut rett etter at du legger på en ny vedkubbe, og det er naturlig, da energien går med til å tørke trevirket. Når fukten er fordampet, vil varmeavgivningen tilta igjen.
Hva er viktig å tenke på når du sanker ved i skogen?
Det er én ting som er helt avgjørende når du skal finne ved til kaffebålet, og det er å finne tørt trevirke. Hvorfor er dette så viktig?
Tørr vs. fuktig ved: Tørt trevirke som vi kjøper på butikken har vanligvis en fuktprosent på 15-20%. Det innebærer at det er 150-200 gram vann per kilo med ved. I starten av forbrenningsprosessen brukes mye av energien i treverket til å varme opp og fordampe vannet. Først når væsken er fordampet, begynner treverket å brenne effektivt og avgi varme. Dette betyr at fuktig ved brenner dårligere enn tørr ved.
Hva bør du se etter?: Tørr ved er som regel lett, mangler av og til bark, og oppleves som hard og gråaktig. Du kan også slå kubber mot hverandre for å høre om veden høres hult ut. Ved som oppfyller disse kriteriene, er godt egnet til bålbrenning.
Lykke til med turbålet!
Bålbrenning i skogen en vinternatt i -20°C.