Veiledning til valg av vintertelt

Vintertelt stiller større krav til selve teltet og utsettes for større belastning, sammenlignet med et sommertelt. Telt som er utviklet med tanke på vinterbruk er konstruert for å skjerme deg fra vind, samtidig som at snøen holdes ute. En liten glippe mellom teltduken og underlaget kan fort føre til at hele forteltet fylles med snø over natten. Det er derfor ekstra viktig at teltet graves ned i snøen, eller at teltet har stormmatter.

I videoen under tar vi en nærmere kikk på de viktigste egenskapene jeg mener et vintertelt bør inneha.

Ekstra plass: På vinterturer må du ha med mer utstyr, og utstyret tar større plass. Min anbefaling er at du går opp en størrelse på et vintertelt. Skal du alene på tur kan du klare deg med et tomannstelt, men også her kan det være lurt å vurdere et tremannstelt. Vi er som regel to på tur og foretrekker et firemannstelt. Da har vi god plass til utstyr, mat og brettspill mellom oss.

Innerteltet i et firemannstelt

Teltkonstruksjon: Både tunneltelt og kuppeltelt egner seg godt til vinterbruk. Tunneltelt er ofte enklere å sette opp, ettersom du kan pakke ned teltet delvis og plassere det på toppen av pulken under transport. Denne måten å transportere teltet på gjør det svært effektivt å sette opp, enten når du skal spise lunsj, eller når dagsetappen er over.


Kuppeltelt har kryssende stenger som gjør teltet mer motstandsdyktig mot vind og endringer i vindretning. Ulempen er ofte mindre fortelt – med mindre man har hybridtelt med tunnelkonstruksjon i forteltet og kuppelkonstruksjon i innerteltet – og at det tar lengre tid å sette opp teltet, gitt at det pakkes fullstendig ned mellom hver gang det brukes.

Teltet legges på toppen av pulken og er rullet sammen. Kun ett stangledd er delt per stang.

Grovere løsninger: Teltet bør kunne brukes fullt og helt med tykke votter. Alt fra glidelåsen til innstramming av stangkoppene bør være kraftigere og større. Spesielt glidelåsen bør tåle store svingninger i temperatur, slik at is og snø ikke blir et problem. Duken bør også være noe tykkere enn det du finner på et lettvektstelt. Duken utsettes for store påkjenninger fra snø som bygger seg opp rundt teltet, samtidig som snøføyk piskes mot duken i sterk vind.

Stangkopper

Både stangkoppene og stroppene som brukes til å stramme inn stangkoppene, bør være romslige og grove slik at teltet kan settes opp med hansker eller votter.

Forrige
Forrige

Hvordan lykkes med turbålet